Ostosten tekeminen on keskeinen osa matkailua. Siis maailmalla yleensä. Oheismyynnin kehittäminen ona matkailuyrittäjälle uusi ja erilainen tehtäväkenttä. Usein jos oheistuotteita on myynnissä, ne ovat jossain pölyisessä vitriinissä olevia ylihinnoiteltuja pehmoleluja ja koruja. Nykyajan matkailija on elämyshakuinen, mutta elämyksiksi eivät riitä ohjelmapalvelut. Useimmille matkailijoille paljon keskeisempi osa kohde-elämystä on ostosten tekeminen. Ostamalla kohdetta jollakin tavoin edustavan tuotteen matkailijalle jää käsinkosketeltava muisto matkasta ja syntyy suhde kohteeseen. Ostosten tekeminen osana vierailua tai jopa varsinainen ostosmatkailu on tärkeä osa matkailutuloa kohteesas. Se on myös sellainen osio, jota voidaan tietoisilla kehittämistoimenpiteillä kasvattaa.

Erilaiset myymälät, kauppakeskukset ja tuotesijoittelu osaksi matkailutuotetta ja matkailumediaa ovat osa nykyajan matkakohteiden todellisuutta. Tunnettujen brändien tehtaanmyymälät on ehdottomasti syytä hyödyntää, että matkailijalta saadaan ylimääräiset eurot pois kohteessa oleskellessa. Nouseva trendi ovat selvästikin elämykselliset ostosympäristöt, jotka voivat olla tiiivis osa matkakohdetta. Kohteeseen tai yritykseen sopivan tuotevalikoiman kokoaminen on työlästä, mutta se voi myös olla tärkeä osa ansaintaa. Hyvin toteutettuihin ostosympäristöihin ja tuotevalikoimiin olen törmännyt ainakin Kalevalakylässä Kuhmossa (perinne, käsityö), Lustossa (kirjat, käsityö, metsään liittyvät tuotteet) Punkaharjulla sekä Butiken på landet-myymälässä Juvan Wehmaassa.  Tertin kartano Mikkelissä on hyvä esimerkki, miten ostosmahdollisuuksia lisäämällä ja liittämällä bisnekseen verkkokauppa, on mahdollista tasata kausivaihtelua ja laajentaa asiakaskuntaa. Kansainvälistä vetovoimaa on Rovaniemellä avatulla SantaPark shopilla. Valitettavan usein kuitenkin ostospaikat ovat Suomessa epäviihtyisiä krääsäkasoja, joissa laatutuotteet eivät esiinny edukseen.

Roudledge on juuri julkaissut laadukkaan kirjan, joka käsittelee matkailukohteiden ostoskyliä ja ostosten tekoa osana matkailua. Se on hyvää virikeaineistoa matkakohteiden kehittäjille, jotka miettivät mihin suuntaan ostosmahdollisuuksia kohteessa olisi syytä kehittää. Matkailijat muodostavat erillisen vähittäiskaupan asiakassegmentin, joka hakee erilaisia tuotteita ja tuoteominaisuuksia kuin muut asiakkaat. Matkailijat käyttävät ostoksiinsa rahaa miljardeja dollareita. Matkailijoiden kulutuskysynnän varassa on suosituissa kohteissa mahdollista elävöittää ja uudistaa vähittäiskaupan kaupunkialueita ja kaupunginosia. Julkaistu kirja esittelee kaksivuotisen tutkimusohjelman tulokset, jossa kirjoittajat tarkastelevat 50 ostoskylän rakenteita ja toimintoja Australiassa, Uudessa Seelannissa, Iso-Britanniassa, Irlannissa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Sikäli kuin uudet kuluttajakäyttäytymisen muodot yleensäkin tulevat Suomeen ja Eurooppaan anglosaksisista maista ja erityisesti Pohjois-Amerikasta, kirja voinee antaa hyviä signaaleja siitä, mihin suuntaan ollaan menossa.

Matkailu ja shoppailu: Ostoskylät laajemmassa matkailun viitekehyksessä

Sisällys:

  • Ostoskylät ja kestävä kehitys
  • Elämyksellisen ostoskylän mallinnus
  • Sijainnin, avoinvetovoimatekijöiden ja yrittäjien merkitys
  • Ostoskylän rakenne ja visuaalinen suunnittelu
  • Teemoittaminen
  • Vuorovaikutteisuuden toteuttaminen ostoskylässä
  • Viestintä, markkinointi ja ostoskylän tukipalvelut
  • Ostoskylien kehitys ja haasteet sekä tiedontarpeet
  • Tulevaisuuden kehitystrendit

Murphy, Laurie, Pierre Benckendorff, Gianna Moscardo & Philip L. Pearce (2010)  Tourist Shopping Villages: Forms and Functions. $95.00 ISBN: 978-0-415-96527-9  2.12. 2010. Routledge.

 Pellervo Kokkonen