Taiteilija Sarita Vahteran Valon aika –näyttely on yleisölle avoinna Savonlinnan Puistokadun Elämysten korttelin Valon Salissa.

1249304980_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuvassa oikealla taiteilija Sarita Vahtera, vasemmalla Savonlinnan Innovaatiokeskuksen toimitusjohtaja Sari Nyrhinen (kuva: Sarita Vahtera)

Valon aika –näyttely koostuu pääasiassa silkkimaalauksista. Sarita Vahtera kokee silkkimaalauksen haastavaksi mutta ennen kaikkea antoisaksi tavaksi työskennellä maalaustaiteen parissa. Saritan kokemusten perusteella silkkimaalaukset ovat Suomessa monelle vieras aihe, joten tekniikka on herättänyt monissa kiinnostusta.

- Silkkimaalaus työstetään pingottamalla silkkikangas maalausalustalle. Värit ovat nestemäisiä väriliuoksia joita voi myös sekoittaa keskenään. Värit leviävät kankaalla helposti ja vapaasti, eli niitä ei pysty hallitsemaan. Ensimmäisessä silkkimaalauksessa kokeilin aikoinaan muodon maalaamista ilman rajausvärejä ja lopputulos oli värien leikkiä, josta ei edes arvannut, mitä sen oli tarkoitus esittää. Joskus tekee hyvää, ettei kaikkea voi tai tarvitse kontrolloida.

Rajausvärejä käyttämällä voi tehdä selkeämpiä kuvioita ja muotoja, näin olen tehnyt tauluissa joissa on hahmoja. Rajauksesta huolimatta kärsivällisyyttä tarvitaan, koska välillä värit karkailevat rajausten yli eikä mahdollisia virheitä pysty korjaamaan.

Valon aika -näyttelyn maalausten joukossa on myös kaksi akryyliväreillä maalattua teosta. Sarita kokee, että välillä on hyvä kokeilla muutakin kuin silkkimaalausta, ja maalaa myös akryyli- sekä kuivapastelliväreillä. Kaikkia näyttelyn maalauksia yhdistää valon teema.

- Valo on itselleni tärkeä asia elämässä. Esimerkiksi keväästä ja kesästä nautin kovasti, kun on valoisaa ja luonto kylpee eri väreissä. Taulut on luotu tuomaan valoa ja väriä myös pilvisiin päiviin ja niihin hetkiin, kun ihminen kaipaa kohotusta tai piristystä.

Sarita Vahtera on ollut kiinnostunut taiteen tekemisestä lapsesta asti. Etenkin maalaustaide ja laulu ovat olleet lähellä sydäntä. Toteutumismahdollisuus taiteen tekemiselle avautui myöhemmin elämässä. Runsas kymmenen vuotta sitten tuli aikaa päästää irti työelämän kiireisestä oravanpyörästä ja kokeilla uusia mahdollisuuksia. Tällä hetkellä hän työllistää itsensä yrittäjänä ja valmistui vajaa vuosi sitten ensimmäisten joukossa voimaantumisvalmentajaksi.

- Sekä maalaaminen että  kirjoittaminen ovat olleet tapoja oppia lisää itsetuntemusta. Luovuus on luonnollinen osa ihmisyyttä. Jos sille antaa aikaa, se voi tuoda paljon iloa ja syvyyttä elämään. Värien parissa työskentely on myös terapeuttista, samoin kuin laulujen ja ajatusten ulos kirjoittaminen.

Sarita kokee itsekritiikin olevan monille suurin kynnys luovassa ilmaisussa. Taiteilija toivoisi voivansa rohkaista ihmisiä juuri siinä, että ihmiset päästäisivät rajoittavista uskomuksista sekä liiallisesta itsekritiikistä irti ja antaisivat luovuudelle tilaa ja samalla itselle vapauden ilmaista itseään monipuolisemmin. Sarita uskoo, että elämän laatuun pystyy vaikuttamaan myös uudistamalla asenteita.

- Kun suhtautuu hyväksyvämmin itseensä  ja muihin, elämä on helpompaa. Voimme myös levittää myönteisyyttä ja hyväntuulisuutta ympärillemme kiitollisella asenteella ja huumorilla. Aitous on silti parempi kuin valheellinen positiivisuus tai epämiellyttävien tunteiden tukahduttaminen, olemme ihmisiä ja meissä on kaikki tunteet. Synkeät ajatukset vaikuttavat kuitenkin negatiivisesti itseemme ja läheisiimme, joten niihin ei kannata jäädä vellomaan. Pystymme vaikuttamaan myös vireystilaamme ja hyvinvointiimme omalla asenteellamme. Kun harjoitamme myönteistä ja anteeksiantavaa suhtautumista, se tukee sekä henkistä että fyysistä hyvinvointiamme, koska mielellä ja keholla on niin vahva yhteys toisiinsa.

Sarita Vahteran maalauksissa positiiviset ajatukset konkretisoituvat maalausprosessin myötä. Sarita kertoo työskentelevänsä usein juuri silloin, kun itsellä on hyvä ja lämmin olotila. Moni katsoja on kokenut hänen maalauksensa positiivisina, lämpiminä ja voimaannuttavina. Maalauksiin on viitattu myös modernin ajan ikoneina.

- Toivon että pystyisin töideni kautta välittämään myönteisiä tunnetiloja ja ajatuksia. Kun maalaan, haluan tietoisesti luoda hyvää ja hyviä ajatuksia maalauksiin. Toivon että ne tuovat myönteistä oloa ja iloa ihmisille. Myös värien voimaa; etenkin talviaikaan piristää kun ympärillä on aurinkoisia värejä.

Sarita on maalannut silkille aktiivisesti 12 vuoden ajan. Ensimmäisen näyttelynsä hän piti 10 vuotta sitten Satu Silvon omistamassa Silvoplee –ravintolassa Helsingissä.

- Nyt takana on vajaa kaksikymmentä näyttelyä. On ollut kiinnostavaa huomata, että maalauksissani käyttämäni värit ovat vahvistuneet näiden 10 vuoden aikana. Nyt teoksissani on voimakkaampia ja kirkkaampia värejä kuin aloittaessani maalaamisen.

Taiteilija Sarita Vahteran Valon aika –näyttely on yleisölle avoinna Savonlinnan Puistokadun Elämysten korttelin Valon salissa arkisin ja viikonloppuisin elokuun loppuun saakka. 

Teksti Maria Loikkanen

Kirjoittaja on Savonlinnan Innovaatiokeskuksen tuottaja ja viestintävastaava