Savonlinnan keskustassa sijaitsevan Puistokadun koulukorttelissa avattiin 18.04.2009 uusi osaamiskeskittymä Elämysten kortteli. Avajaisia vietettiin leppoisissa tunnelmissa arkkitehti Wivi Lönnin suunnittelemassa entisessä kansakoulukiinteistössä.

Tänään Elämysten korttelin avajaisista tulee kuluneeksi kaksi kuukautta. Kevään ja alkukesän kiireiden joukossa tapahtuma on jäänyt mieleen jopa hiukan nostalgisena, sillä Puistokadun kaunista kiinteistöä kävi katsomassa moni, joka on aikanaan käynyt rakennuksissa koulua. Päivän aikana sai kuulla monta tarinaa opettajista ja oppilaista.

Elämysten korttelin avajaisten tavoitteena toimi halu tuoda ja tehdä paikallista osaamista lähemmäksi ja tunnetuksi niin Savonlinnan kaupungin kuin lähiseutujenkin asukkaille. Puistokadun elämysten korttelissa on kyse myös siitä, että ”elämys”, joka on sanana varsin usein hyvin abstrakti, voi konkreettisesti olla hyvin lähellä ihmistä: paikallinen yrittäjä ja osaaja voi parhaimmillaan jopa tuoda elämyksen omalle kotiovelle. Tästä hyvänä esimerkkinä uudessa Elämysten korttelissa avautunut Café Alegria, josta voi tilata monenmoista herkkua.

Ajatuksen tasolla Elämysten korttelin avajaiset viestivät elämysten konkretisoimisesta. Arkisessa elämässä, joka monille saattaa olla hyvinkin hektistä ja kiireistä, moni mieltää helposti elämyksen asiaksi, jota ei omilta kotikulmilta löydy. Miksi ei? Miksi esimerkiksi jokin aivan tavallinen asia ei voisi olla elämys? Meille esimerkiksi talvi, lumi, pakkanen ja kylmyys, ja niiden myötä luonnon jäillä syntyvät ihanteelliset luisteluolosuhteet ovat niin sanotusti tavallisia ja arkisia asioita. Jopa retkiluistelu saattaa olla monille tavallinen ja arkinen asia. Ehkäpä liiankin helposti joskus unohtuu, että suurimmalle osalle maailman ihmisistä talvessa, lumessa ja pakkasessa on eksotiikkaa, joka etenkin täällä Pohjolan luonnollisissa olosuhteissa saa aivan omanlaisensa, lähes taianomaisen merkityksen. Talvi itsessään voi olla mahtava elämys, ja sitä kautta pysäyttävä kokemus.

Kuten jo yllä tuli esille, avajaispäivänä moni kävijä vietti Puistokadun vanhan koulun käytävillä elämysmatkan menneeseen, muistellen omaa kouluaikaansa ja kaikenlaisia tapahtumia sekä sattumuksia, joita niin koulukavereiden kuin opettajienkin kanssa oli yhdessä koettu. Entinen liikuntasali on kokenut muodonmuutoksen, ja kulkee nykyään Wivi Lönn -salin nimellä. Wivi Lönn oli ensimmäinen suomalainen naisarkkitehti, jolla oli myös oma toimisto. Wivi Lönn suunnitteli sekä Puistokadun vanhan Kansakoulun että Hotelli Hospitzin rakennuksen. Vanhan puutalon puolella luokkahuoneet ovat tehneet tilaa Taidekoulu Hyrrälle, ja rakennuksessa aistii lapsista, nuorista sekä iloisista ja liikkuvista ihmisistä syntyvän hyvän ja positiivisen energian. Aivan puutalon päädyssä on avautunut persoonallinen Café Alegria, jonka vierestä löytää Hiushoitola Barakin – hiushoitolan upeissa tiloissa syntyy kauneutta pätevissä ja osaavissa käsissä. Hyvän olon kokemus niin kahvikupin kuin hoitavien ja hoivaavien käsien äärellä voi olla elämys.

Avajaispäivää siivitti ”Elämyskartta”, johon oli koottu yhdeksi kokonaisuudeksi kaikki korttelin toimijat. Elämyskartan tarkoituksena oli tutustuttaa avajaisvieraat korttelin eri toimijoihin sekä yrityksiin pienen seikkailun myötä. Karttaan sai halutessaan kerätä leimoja, jotka kerättyä oli mahdollista osallistua arvontaan. Arpajaispalkintoina oli konserttilippuja, hiushoitotuotteita sekä design-tuotteita kuten astioita. Kaiken kaikkiaan karttoja oli jaossa noin kaksisataa, ja päivän päätteeksi niitä oli jäljellä parisenkymmentä. Avajaisten kävijämäärää arvioidessa on hyvä huomioida myös se, että sekä Wivi Lönn -salissa että muissa Puistokadun toimipisteissä kävi paljon ihmisiä, jotka eivät osallistuneet viralliselle ”Elämysten kierrokselle” kartan avulla.

Avajaispäivälle oli Wivi Lönn -saliin järjestetty myös erilaista ohjelmaa. Päivä lähti käyntiin aamulla 10 maissa Savonlinnan Musiikkiopiston vaskikvartetin sävelin, jonka jälkeen Savonlinnan Innovaatiokeskuksen toimitusjohtaja Sari Nyrhinen piti tervetuliaispuheen. Sari oli myös itse paikan päällä Wivi Lönn -salissa koko päivän, opastamassa ihmisiä kartan käytössä, kertomassa rakennuksesta sekä Innovaatiokeskuksen toiminnasta, ja ylipäänsä tutustuttamassa ihmisiä Elämysten kortteliin. Myös Puistokatu 1:n yläkerrassa sijaitsevassa Innovaatiokeskuksessa ovet olivat avoinna koko päivän. Siellä Innovaatiokeskuksen toimintaa esitteli yleisölle projektikoordinaattori Mariya Loginova.

Päivän aikana Wivi Lönn -salissa kuultiin myös Alexander-tekniikkaa koskevia luentoja sekä kaksi hienoa musiikki-esitystä: Savonlinnan Taidelukion 1. vuoden opiskelija Tarmo Sipola soitti hyvin kaunista kitaramusiikkia, ja abiturientti Reetta-Mari Kellokoski ilahdutti persoonallisella sekä erittäin luontevalla haitarimusiikki-esityksellään.

Päivän päätti monien odottama, Hiushoitola Barakin organisoima hiusmuotinäytös, jonka teemana olivat häät. Tapahtuma veti salin täyteen, ja voi sanoa että syystäkin. Esitys muodosti upean kokonaisuuden asusteet, ehostukset, hiusmuodin ja musiikin mukaan lukien.

1245296139_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Puistokadun kortteli on mielenkiintoinen kokonaisuus. Vuosien saneerausprosessin myötä Puistokadun korttelin kiinteistöistä on löytynyt sekä ”kadonneita aarteita” ja kokonaisuuteen on saatu uutta ilmettä. ”Kadonneita aarteita” voisi arkkitehtuurisessa mielessä kuvata myös piilotetuiksi aarteiksi – esimerkiksi Puistokatu 3 kadunpuoleisen sisäänkäynnin kohdalta löytyi piiloon saneerattu ikkuna, joka antaa jälleen valoa kiinteistön kauniiseen puurakenteiseen aulaan.

Kesän 2009 aikana Elämysten korttelissa on esillä myös taidetta. Tällä hetkellä Café Alegriassa on taiteilija Sarita Vahteran näyttely.

Tervetuloa tutustumaan!

Teksti Maria Loikkanen

Kirjoittaja on Innovaatiokeskuksen tuottaja ja viestintävastaava.