Matkailu ja elämystuotanto samoin kuin muut 12 osaamiskeskusklusteria ovat keskeinen osa uutta kansallista innovaatiopolitiikkaa. Osaamiskeskusohjelman viemisellä kansalliselle tasolle on saatu ohjelmaan uutta virtaa. Osaamiskeskusohjelman siirtyminen elinkeinoministeriöön merkitsee sitä, että innovaatiopolitiikan ohjaus keskeisiltä osin osaamiskeskusohjelman näkökulmasta oikeassa paikassa.

544862.jpg

Teknologiakeskusten liiton TEKELin toimitusjohtaja Kyösti Jääskeläinen vieraili Savonlinnan seudun osaamiskeskuksessa 24.4. Samoin kuin aikaisaemmassa ohjelmassa, uudessakin ohjelmassa TEKELillä on keskeinen rooli ohjelman koordinaatiossa mm. raportointijärjestelmän tuottajana. Ministeriötasolla osaamiskeskusohjelman hallinto kotiutuu innovaatiopolitiikasta vastaavaan KTM:n osastoon.

10545-195243.jpeg

Myös edellisen ohjelman arviointi on valmistunut. Laajamittaiseen tiedonkeruuseen perustuva arviointi osoitti, että ohjelman vastaanotto on ollut positiivinen ja osket ovat onnistuneet avaamaan välttämättöniä uusia ja laajempia näkökulmia omien toimialojensa kehittämistyöhön. Selvityksestä ilmenee myös, että monien osaamiskeskusten vaikuttavuus on rajoittunut paikalliselle tasolle ja vaikuttavuuden arviointi on vielä varsin kehittymätöntä. Uudessa ohjelmassa tavoitellaan lisäarvoa alan kehittämiseen kansallisella tasolla ja nimenomaan kansainvälisiä yhteyksiä vahvistamalla. Näille asioille on asetettu ohjelmatasolla selkeät määrälliset tavoitteet toiminnan volyymin jakautumisen suhteen.

Mielenkiintoisia muutoksia innovaatiopolitiikassa ovat siirtyminen hankerahoituksesta yritysrahoitukseen siten, että yritysten edellytetään käyttävän yrityskehityspalveluja, joita pyritään synnyttämään. Myös yliopistojen ja korkeakoulujen kolmannen tehtävän kehittyminen tuo uuden mielenkiintoisen elementin kehittämisen kenttään. Matkailun kannalta erityisen tärkeää on, että Suomessa aiotaan vakavissaan ottaa palveluinnovaatiot arvoonsa sekä innovaatiopolitiikan ja tuen kohteeksi. Tämä merkitsee myös sitä, että yrityksistä itsestään tulee entistä enemmän innovaatioympäristö, jossa tarvitaan innovaatioprosessien johtamisen osaamista ja hyödynnetään erilaisia myös yliopistojen ja korkeakoulujen tuottamia innovaatiopalveluja..pk