Savonlinnan Teknologiapuistossa järjestettiin Avointen Ovien päivä 23.06. tiistaina. Samalla vietettiin Noheva-rakennuksen vuosipäivää, rakennus valmistui kesäkuussa 2008.

Avoimet Ovet –tapahtuman tarkoituksena oli avartaa savonlinnalaisten tietoutta Savonlinnan Teknologiapuiston toimintaan liittyen. Teknologiapuisto on osaamiskeskittymä, joka tarjoaa toimivan ja kehittyvän toimintaympäristön eri alojen yrityksille.

Avointen Ovien päivänä Teknologiapuiston Noheva-rakennuksessa ovet olivat yleisölle avoinna kello 10-17. Paikan päällä kävi runsain mitoin vierailijoita paikallisista yrityksistä, sekä paikallisia asukkaita ja kesälomalaisia, jotka halusivat tutustua osaamiskeskittymän toimintaan. Päivän kulkua rytmittivät Teknologiapuistossa sijaitsevien yritysten yritysesittelyt, trubaduuri Matti Muhosen musiikkiesitykset sekä tutustumiskäynnit Kuitulaboratorioon (Fiberlaboratory). Kuitulaboratorio sijaitsee Nohevan naapurirakennuksessa, ja sitä hallinnoivat Lappeenrannan teknillinen yliopisto sekä Mikkelin AMK.

Avointen Ovien –tapahtuma sujui leppoisan kesäisissä tunnelmissa. Tapahtuman tavoite, eli tietoisuuden lisääminen Savonlinnan Teknologiapuiston toiminnasta, onnistui yhteistyössä Nohevassa toimivien yritysten sekä Kuitulaboratorion henkilökunnan kanssa.  Vierailijat olivat erittäin kiinnostuneita alueen yritysten toiminnasta. Moni tapahtumassa vieraillut kävijä totesi saapuneensa paikan päälle juuri sen vuoksi, että Teknologiapuisto sekä sen rooli alueellisena toimijana on tähän asti ollut epäselvä.

Päivän aikana käsitys siitä, että Teknologiapuisto osaamiskeskittymän roolissa tarjoaa monenlaisia palveluja, esimerkiksi yrityksille toimitiloja vuokrattaviksi, selkiytyi monen kävijän mielessä. Myös Teknologiapuistossa sijaitsevien yritysten erikoisosaamisalueet, eli erityisesti sellu-, paperi-, biorefine ja ympäristöteknologian liiketoiminta, automaatio- ja diagnostiikkajärjestelmät sekä edellisiä tukeva tuotekehitys, testaus ja konsultointi tulivat kävijöille tutuksi paikallisten toimijoiden esitellessä omaa osaamistaan.

Teknologiapuistossa toimivien yritysten kannalta Avoimet Ovet -tapahtuma toimi yhtä aikaa yleishyödyllisenä yritysesittelytapahtumana sekä verkostoitumistilaisuutena. Esimerkiksi Nohevan tiloissa kieli- ja käännöspalveluja tarjoavan Eksaktin Laura Matveinen koki tapahtuman hyödyllisenä oman yrityksensä toimintaa silmällä pitäen.

- Oli todella mukava päivä. Hyväntuulisia kävijöitä on riittänyt tasaiseen tahtiin koko päivän ajan. Tällaiset tapahtumat ovat myös siinä mielessä mukavia, että ihmisten kiinnostus luo lisäuskoa siihen, että kieli- ja käännöspalveluille on kysyntää. Lisäksi sai itse myös tutustua Teknologiapuistossa toimivien eri yritysten toimintaan, mikä oli erittäin hyvä asia. Kaiken kaikkiaan todella mukava päivä, Laura Matveinen toteaa.

Toimistosavotan toimitusjohtaja Marko Ruuskanen oli myös hyvillä mielin Avointen Ovien päivän suhteen. Yrityksen toiminnasta kiinnostuneita kävijöitä oli käynyt tasaiseen tahtiin koko päivän ajan tutustumassa Toimistosavotan toimintaan.

- Päivä oli oikein onnistunut, ja tapahtumasta jäi hyvä mieli, Marko Ruuskanen totesi.

Yritysesittelyjen lisäksi Avointen Ovien päivässä oli esillä myös sisustuksellinen näkökulma. Mikkelissä ja Savonlinnassa toimiva sisustusliike Vitriini sisusti Nohevassa sijaitsevan toimitilan, joka viehätti monia kävijöitä päivän aikana. Persoonallinen sisustus viesti onnistuneesti siitä, että toimitilojen sisustusta voi lähestyä monesta näkökulmasta. Ammattilaisten avulla pienissäkin toimitiloissa voidaan tehdä erittäin toimivia, viehättäviä sekä mukavia sisustukseen liittyviä ratkaisuja. Vitriinin korkealaatuiset tuotteet ja ammattisisustussuunnittelijoiden tekemät ratkaisut toivat konkreettisesti esille sen, että sisustus on elementti, johon yritysten kannattaa panostaa yrityksen yleisilmettä mietittäessä.

Alueena Savonlinnan Teknologiapuisto viehätti monia kävijöitä. Etenkin ympäristön väljyys alueen rakennusten suhteen tuntui monista kävijöistä mukavalta.  Kävijöiden mielestä Teknologiapuiston alueella sijaitsevat rakennukset istuvat maisemaan hyvin. Vesistön läheinen sijainti herätti myös ihastusta.

Avointen Ovien päivänä Savonlinnan Teknologiapuistossa vieraili tutustumassa noin 100 kävijää.

Savonlinnan Teknologiapuisto on osakeyhtiömuotoinen kehitysyhtiö, jonka toimitusjohtajana toimii DI Sari Nyrhinen. Teknologiapuiston nimellä kulkeva alue sijaitsee Savonlinnan Lypsyniemessä. Teknologiapuisto Oy:n päätoimipaikkana toimii Noheva-rakennus. Sari Nyrhinen toimii myös Savonlinnan Innovaatiokeskus Oy:n toimitusjohtajana. Teknologiapuiston tavoin Savonlinnan Innovaatiokeskus Oy on osakeyhtiömuotoinen alueellinen kehitysyhtiö, jonka toiminta on suuntautunut matkailualan ja matkailualaa sivuavien alojen kehittämiseen.

Avoimet Ovet -tapahtumaan liittyen Etelä-Savon Radiossa kuultiin tiistaina myös Teknologiapuisto Oy:n toimitusjohtaja Sari Nyrhisen haastattelu, jossa käytiin läpi Teknologiapuiston toimintaa.

Teksti Maria Loikkanen

Kirjoittaja on Savonlinnan Innovaatiokeskuksen tuottaja ja viestintävastaava