Nordregio on tehnyt Itämeren aluerakenteen analyysiä, josta hätkähdyttävällä tavalla käy ilmi, miten tärkeä Pietarin, Helsingin ja Tallinnan synergian hyödyntäminen on koko Suomelle ja erityisesti tietenkin myös Kaakkois-Suomelle. Matkailukohdetarjonta maailmalla organisoituu näkyvyyttä saadakseen yhä suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Tämä "Suomenlahden kolmio" tai kolmen kaupungin klusteri on selkeästi suuri taloudellinen mahdollisuus, joka konkretisoituessaan tulee lisäämään merkittävästi matkailua.

 

Pietari, Helsinki ja Tallinna voisivat siis muodostaa superklusterin, joka houkuttelisi matkailijoita ennenkaikkea Aasian kasvavien talouksien piiristä. Mikähän olisi matkakohteen nimi? Merkillepantavaa on, että klusterianalyysin mukaan Tukholma jää varsin yksin. Jos Helsingin/pääkaupunkiseudun kasvu jatkuu ja synergioita Pietarin kanssa saadaan syntymään, voi Suomenlahden kolmio olla todella merkittävässä roolissa.

Matkailun ja elämystuotannon klusteri työstää parhaillaan matkailun Venäjä-tiekarttaa, jossa useiden asiantuntijoiden mukaan kaikkein kiintoisin mahdollisuus on "kolmansista maista" - erityisesti Aasiasta/Kiinasta - tulevien matkailijoiden houkutteleminen sekä laivaliikenteen & Pietarin-Helsingin nopean junayhteyden kytkeminen osaksi uutta matkailutuotetarjontaa. Työ jatkuu. Että näitä visioita olisi mahdollisuus hyödyntää, pitäisi kai suomalainen perinteinen kunta- ja maakuntalähtöinen matkailun kehittäminen pitäisi ampua taivaan tuuliin?