Joku kysäisi minulta taannoin, että ”oletko saanut kehityksen kehittymään”. Kysymys on hyvä ja kertoo paljon siitä, mistä sekä Savonlinnan Innovaatiokeskuksen että Savonlinnan Teknologiapuiston toiminnassa on ollut kysymys. Olemme tehneet töitä saadaksemme nämä alueen työrukkaset eheytettyä ja toimintakuntoisiksi.

Aloittaessani viime syksynä alkuvaihe oli pääsääntöisesti selvitystyötä ja arviointia. Opiskelin ymmärtääkseni silloista nykytilaa ja eri toimijoiden rooleja kehittämisen kentässä. Pyrin myös keräämään tietoa alueemme hyvinvoinnin kannalta kaikkein tärkeimmältä ryhmältä eli yrityksiltä ja yrittäjiltä. Tietoja kerätessäni järjestin mm. työpajoja otsikolla ”innovaatioympäristön kehittäminen”, joka itsessään otsikkona taisi karkottaa osan kutsutuista.

Sain kuitenkin järjestettyä kolme työpajaa, jotka ovat olleet aihealueiltaan ja tavoitteiltaan hieman erilaisia. Ensimmäisessä työpajassa selviteltiin nykytilaa, seuraavassa pyrittiin tarkastelemaan päämääriä ja rooleja, ja viimeisimmässä pureuduttiin uskomusjärjestelmiin. Syksyllä jatketaan emootioiden eli tunteiden kanssa.

Kehittääkö tuo sitten kehitystä?

Innovaatiotyöpajasarja joka järjestettiin syksyllä 2008 on antanut minulle työvälineitä, joilla olemme voineet vahvistaa organisaatiotamme ja toimijaverkostoamme sellaisella asiantuntijuudella, mitä täällä on kaivattu. Sähköinen liiketoimintamme on vahvuutemme ja ”näy netissä” –kampanja on yksi osa yrittäjärajapinnassa tapahtuvaa toimintaa.

Olemassa olevan vahvan matkailu- ja teknologiaosaamisemme lisäksi olemme vahvistaneet tämän osaamisen tukiprosesseja osaamisella, jonka kautta tietoa siirretään yrittäjille.

Olemme vahvistaneet ICT osaamistamme, että osaamme tarvittaessa tukea yrittäjiämme heidän tietotekniikkaan liittyvissä prosesseissaan.

Olemme vahvistaneet venäjäosaamistamme, että osaamme tarvittaessa tukea yrittäjiämme venäjäoperaatioissa.

Olemme vahvistaneet viestintäosaamistamme niin, että osaamme tarvittaessa tukea yrittäjiämme heidän viestinnän ja markkinoinnin haasteissaan.

Työpajat ovat antaneet myös ajatuksen tuotetyöpajojen laajentamisesta ja teemoittamisesta. Tuotetyöpajat tukevat myös matkailun kv-hanketta sekä lakeland charter –hanketta. Tuotetyöpajat ovat tähän mennessä synnyttäneet jo uusia toimijaverkostoja.

Työpajat ovat antaneet ajatuksen palveluliiketoiminnan kehittämisprojektin käynnistämisestä yhteishankkeena teknologiateollisuuden osaajien ja matkailun osaajien verkostoissa. Palveluliiketoiminnan kehittäminen on myös yksi TEKES rahoituksen painopisteistä SERVE ohjelman muodossa. Tavoittelemme osaamisen nostamista tasolle, jossa olemme merkittävä kehittäjäkokonaisuus palvelupuolella myös kansallisesti.

Työpajat ovat vahvistaneet käsitystä siitä, mihin panostamme Teknologiapuiston kehittämishankkeessa.  Toiminnan sisältö painottuu tulevaisuudessa palveluihin, jotka auttavat yrityksiä vahvistamaan liiketoimintaansa.

Työpajat ovat antaneet uskoa siihen, että Savonlinna on myös tulevaisuuden investointikohde. Lakeland ja Saimaa kiinnostaa sekä vapaa-ajan että teknologiapuolen toimijoita.

Kehitys siis kehittyy…

Verkostoja on syntynyt, palveluita kehitetään, tuotteita kehitetään ja uusia asiakkuuksia ja mahdollisuuksia luodaan tulevaisuuden Savonlinnalle. Savonlinna on meille tulevaisuuden kaupunki hyvinvointia tuottavine työpaikkoineen, kansainvälisine yrityksineen, korkeatasoisine koulutusvaihtoehtoineen, puhtaine luontoineen ja kasvavine väestöineen.

Teksti Sari Nyrhinen

Kirjoittaja on Savonlinnan Innovaatiokeskuksen ja Savonlinnan Teknologiapuiston toimitusjohtaja