Matkailun ja elämystuotannon klusterissa olemme elämöineet TEKESin vapaa-ajan ohjelmasta. Veneilyhenkisten matkailun kehittäjien on syytä huomioida, että vapaa-ajanohjelman rinnalla on käynnistynyt VENE-ohjelma. Ohjelman pääpaino on selvästikin veneteollisuudessa, mutta veneilyalan palvelujen kehittäminen on myös osa ohjelman tavoitteita. Kun rakennetaan palveluketjua veneilijälle veneen hankinnasta sen ylläpitoon, käyttöön ja huoltoon, olla tekemisissä asioiden kanssa jotka voivat ratkaista Suomen venealan tulevaisuuden. Ei siis ole kysymys pelkästään siitä osataanko suunnitella ja valmistaa veneitä. Tätä kirjoittaessa ei ole tietoa, miten VENE-ohjelma suhtautuu veneilypalvelujen kehittämistä koskeviin hankkeisiin. Sopii toivoa, että intoa palvelukonseptien kehittämiseen ja niiden kehitystyön tukemiseen löytyy. 

ohjelmalogo.jpg

PAREMPIA VENEITÄ JA PALVELUJA

Tekesin Vene-ohjelma kannustaa alan yrityksiä kehittämään liiketoimintojaan ja soveltamaan parasta saatavilla olevaa osaamista. Ohjelman tuloksena kuluttajille on tarjolla entistä parempia veneitä ja palveluja. Näitä tuottavat kannattavat ja kilpailukykyiset suomalaiset yritykset.

1312055.jpg

Veneala on kasvanut merkittäväksi suomalaiseksi pk-valtaiseksi toimialaksi. Suomalaisen veneteollisuuden tuotannosta menee vientiin jo 75 prosenttia. Alan kilpailukyvyn haasteina ovat nopeat muutokset tuotantoteknologiassa ja kansainvälisessä markkinatilanteessa, sekä uudet halpatuotantomaat niin lähialueilla kuin Kaukoidässä. Myös kuluttajien käyttäytymisen muutostrendit tulee tunnistaa uusien, entistä parempien tuotteiden suunnittelussa ja palvelujen tarjonnassa.

Vene-ohjelmassa on keskeistä hyödyntää alan yritysten, alihankkijoiden, tutkimuslaitosten ja korkeakoulujen yhteistä osaamista. VTT toimii ohjelman koordinaattorina kiinteässä yhteistyössä Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n kanssa.