Matkailun sähköistä liiketoimintaa viedään Suomessa eteenpäin sekä paikallisten toimijoiden taholla että valtakunnallisilla tahoilla.

Matkailu- ja elämystuotannossa matkailun sähköinen liiketoiminta on yhä useammin elämyksen ensimmäinen askel. Matkailualan palveluiden siirtyessä verkkoon monen matkailijan matkan ensimmäinen askel alkaa useimmiten verkosta: internetistä etsitään sopivia matkakohteita, varataan matkoja sekä majoituksia, ja etsitään tietoa seudusta jolle halutaan matkustaa.

Joustavasti toimivat matkailun sähköiset liiketoimintamallit häämöttävät tulevaisuuden tavoitteiden joukossa. eTourism Roundtable on matkailun sähköisen liiketoiminnan kehittämistä silmällä pitäen luotu asiantuntijatyöryhmä. Työryhmä koostuu Suomen matkailun sähköisen liiketoiminnan huippuasiantuntijoista. Asiantuntijaryhmälle on tilausta, sillä matkailupalvelut ovat siirtymässä verkkoon nopeutuvalla tahdilla sekä valtakunnallisella tasolla että kansainvälisellä tasolla. Savonlinnan seudun osaamiskeskuksesta työryhmässä on mukana osaamiskeskusjohtaja Pellervo Kokkonen.

eTourism Roundtable -asiantuntijatyöryhmä on muodostettu yrityskentän tarpeita silmällä pitäen.  Matkailun edistämiskeskus (MEK) aukaisi uuden maaportaalin VisitFinland.com kesäkuun lopussa, joka on konkreettinen esimerkki siitä, kuinka myös Suomessa matkailupalvelut ovat siirtymässä verkkoon enenevässä määrin sekä valtakunnallisella että paikallisilla tasoilla.

Asiantuntijatyöryhmän tärkeimpinä tavoitteina on selvittää suomalaisten matkailuyritysten liiketoimintaa hyödyttävästä näkökulmasta millä tavoin matkailun sähköistä liiketoimintaa olisi järkevää viedä eteenpäin. Työryhmän tavoitteena on myös purkaa matkailun sähköisen liiketoiminnan kehittämiseen liittyviä mahdollisia ongelmakohtia sekä toimintaympäristöihin että sähköisen liiketoiminnan konkreettisiin toteutustapoihin liittyen.

eTourism Roundtable –asiantuntijatyöryhmän työn rinnalla etenee Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) matkailun alalla tekemä strategiatyö Suomen matkailustrategian päivittämiseen liittyen. Asiantuntijatyöryhmän työ tukee TEMin strategiatyötä mm. konkreettisten toimenpide-ehdotusten avulla.

Paikallisten toimijoiden taholla esimerkiksi Savonlinnan kaupunki on pohtinut mahdollisuuksia siirtää paikallisia matkailupalveluita verkkoon. Savonlinnassa on kesällä 2009 käyty keskustelua siitä, kuinka paljon matkailuinformaation tuottamisessa voidaan laskea Internetistä haettavissa olevan tiedon varaan.

Nyt mietitään mikä on tarkoituksenmukainen tapa tarjota matkailupalveluita ja matkailuinformaatiota verkossa. Kasvava osa Savonlinnan seudun matkailupalveluista myydään Savonlinnan matkailun verkkokaupan kautta. Mahdollisia uusia avauksia matkailun sähköisen liiketoiminnan kehittämiseen Järvi-Suomen alueella hakee Savonlinnan Innovaatiokeskus yhteistyössä Joensuun yliopiston kanssa.