Savonlinnan seudun osaamiskeskuksen (SOSKE) järjestämä työpaja Punkaharjulla sai erinomaista palautetta alueen yrittäjiltä. Kaksipäiväisessä työpajassa Savonlinnan seudun matkailua käsiteltiin monesta eri näkökulmasta. Kattoteemana oli ”Järvielämyksistä liiketoimintaa”. Teeman alla käsiteltiin uuden matkailuliiketoiminnan synnyttämistä, sekä jo olemassa olevan matkailuliiketoiminnan vahvistamista ja kehittämistä.

Työpajatyöskentelyn aikana matkailualan ongelmia paikannettiin perustasolle asti. Moni paikalla ollut yrittäjä koki, että matkailuun ei vieläkään esimerkiksi eri viranomaisten taholta suhtauduta vakavasti otettavana ja oikeana työnä. Asenteet ovat muuttuneet pikku hiljaa, mutta vielä on paljon työtä edessä.  Suurimmiksi ongelmakohdiksi täsmentyivät yhtenäisen tahtotilan ja viestinnän puute. Päättäjille sekä rahoittajille pitäisi selkeän ja positiivisen viestinnän kautta tuoda esille eri matkailutoimijoiden yhteistä tahtotilaa. Tällä tavalla alueelta lähtevät viestit kertoisivat halusta tehdä yhdessä töitä matkailun kehittämisen eteen.

Savonlinnalainen matkailualan yrittäjä Kari Leinonen oli tyytyväinen kahden päivän antiin.

- Matkailun kehittämisen eteen tehdään töitä, turhaan emme ole istuneet.  Olemme tulleet siihen päätökseen, että Savonlinnan seudun matkailua pystytään rakentamaan huomattavastikestävämmäksi kahdella tavalla: viemällä höyrylaivapuisto-asiaa sekä kylpylähanketta eteenpäin. Tällä tavoin myös tuemme myös kaupunginjohdon ajatuksia, Kari Leinonen totesi.

Punkaharjulla päätettiin ryhtyä toteuttamaan matkailualan toimijoille yhteistoimintafoorumia. Foorumin yhtenä tavoitteena on selkeyttää seudun matkailualan yhteistä toimintaa esimerkiksi verkostoitumisen kautta. Yhteisen tekemisen kautta syntyvän myönteisen tahtotilan kannalta on tärkeää, että kaikki ovat tietoisia mitä seudun matkailukentässä tapahtuu. Foorumin toinen tärkeä tavoite on nostaa esille onnistumisia, sekä positiivisen uutisoinnin tärkeyttä. Foorumi palvelee koko alueen hyötyä, alueen asukkaat, julkisen alan toimijat ja yrityssektori mukaan lukien. Ensimmäisenä kokoonkutsujana tulee olemaan Etelä-Savon TE-keskuksen Innovaatiot ja kansainvälistyvä liiketoiminta -vastuualueen päällikkö Kirsi Kosunen.

Jatkuvan keskustelun työkaluna toimii Savonlinnan Innovaatiokeskuksen kehittämä yhteisöalusta Experience Lab. Experience lab on verkkoalusta, joka tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia sähköisen viestinnän sekä verkossa tapahtuvan sosiaalisen kanssakäymisen saralla. Yhteisöalusta on kaikille avoin, ja toimii osoitteessa http://www.experiencelab.fi/elgg/.

Kaksipäiväinen työpajatyöskentely toteutettiin GOPP –menetelmällä. GOPP on lyhenne sanoista Goal Oriented Project Planning. Menetelmä mahdollistaa ongelmien ratkaisun isollakin ryhmällä. Menetelmä toteutetaan ryhmätyöskentelymallin mukaan, joka mahdollistaa laajojen asiakokonaisuuksien käsittelyn sekä erilaisten näkemysten yhteensovittamisen yhdellä kertaa. Ensimmäisenä päivänä kartoitetaan ongelmia ja mahdollisuuksia, toisena päivänä toimintatason sekä toimintasuunnitelmatason asioita. Osaamiskeskus on aikaisemmin soveltanut samaa menetelmää Pohjois-Karjalassa pidetyissä työpajoissa menestyksekkäästi. Menetelmää pystyy soveltamaan hyvin erilaisten asiakokonaisuuksien tai projektien suunnittelussa organisaatioiden tai yritysten yhteisistä tavoitteista riippuen. Savonlinnan osaamiskeskusjohtaja Pellervo Kokkonen on yksi Suomen johtavista sertifioiduista GOPP-kouluttajista.

Työpajan vetäjänä toiminut osaamiskeskusjohtaja Pellervo Kokkonen sai runsaasti kiitoksia työpajan osallistujilta.

Teksti Maria Loikkanen

Kirjoittaja on Savonlinnan Innovaatiokeskuksen tuottaja ja viestintävastaava