Saimaa Summit -tapahtuman viimeinen foorumi Elämys & Talous järjestettiin Savonlinnasalissa 22.7.2009. Lähes jokaisessa puheenvuorossa tuotiin esille luovuus, innovaatiot ja menestys, jotka selvästi kulkevat käsi kädessä. Työministeri Anni Sinnemäki korosti puheessaan luovien alojen merkitystä uuden kehittämisessä ja vanhasta luopumisessa. Hänen mukaansa yritysten tulee erottua toisistaan luomalla tarinoita, olemalla erilaisia ja aitoja sekä panostamalla laatuun. RAKLI:n toimitusjohtaja Juhani Reeniä siteeraten ”vain kuolleet kalat uivat myötävirtaan”. Vanhoista tutuista tavoista ja ajattelumalleista luopuminen voi olla vaikeaa, mutta kuten Peter F. Drucker on sanonut: ”Aina kun näet menestyvän yrityksen, tiedät että joskus joku teki rohkean päätöksen”.

Uuden sukupolven myötä tulevat uudet ajattelutavat ja -mallit. Vallila Interior Oy:n toimitusjohtaja ja Suomen Perheyritysten Liiton puheenjohtaja Anne Berner toi omassa puheenvuorossaan esille joitakin menestyksen salaisuuksia. Menestyneessä yrityksessä jatkuvuus on suurta, yritys on omavarainen ja sillä on halu kasvaa maailman parhaaksi. Innovaatioiden rooli on uuden liiketoiminnan kehittämisessä ja yritysten kasvun vauhdittamisessa. Johtajuuden merkitys on suuri, koska innovaatiot ovat ylimmän johdon harteilla. Selkeä muutos on tapahtunut naisjohtajien ja nuorempien sukupolvien nousussa näkyvimpiin rooleihin, mikä osaltaan kertoo uusien ja erilaisten ajattelutapojen tarpeesta yritysten menestyksen aikaansaamisessa.

Kannustaisin kaikkia rohkeisiin ratkaisuihin ja Sinnemäkeä mukaillen kokeilemaan sellaista, joka voi myös mennä pieleen. Kiinalaisen sananlaskun mukaan pitkäkin matka on aloitettava yhdellä askeleella. Toivottavasti tämä askel mahdollisimman monessa yrityksessä uskalletaan ottaa talouden tilanteesta huolimatta!

Teksti Niina Soini

Kirjoittaja on Savonlinnan Teknologiapuiston projektipäällikkö